• Ce trebuie sa stii pentru a construi un acoperis

ETAPELE constructiei

1 Alegerea   formei .

Principalul rol al acoperisului este de a proteja in intregime constructia de zapada , ploaie , vant si soare. Forma acoperisului este data in mare parte de configuratia casei, acoperisul completand constructia . Acesta trebuie sa se potriveasca si cu elementele structurale care definesc casa. Normal este ca aceasta forma a acoperisului sa fie definite inca din proiect, cu eventuale ajustari pe masura ce se ajunge in faza de constructive a acoperisului.

In situatia renovariilor cand prezenta unui proiect este putin probabila, de aceea trebuie aleasa forma si modul de constructie potrivit constructiei. Aici intra in discutie

panta acoperisului-  inclinatia sarpantelor – aceasta fiind stabilita tinandu-se cont de zona de decarcare sarcina pe zonele de rezistenta ale cladirii

3 Alegerea invelitoare :

Exista mai multe tipuri de invelitoare. Functie de zona sau de tipul de acoperis invelitoare poate fi stuf , carton bituminous , sindrila de lemn , invelitoare metalica , invelitoare de beton , invelitoare de ceramica. Cel mai des intalnit sistem de invelitoare pentru acoperis este cel metalic oferind numeroase avantaje cost redus , rapiditate la montaj , durata mare de viata potrivindu-se la orice tip de acoperis.

2 Alegerea Materialelor

Alegerea materialelor este o etapa foarte importanta. Piata ofera o lag agama de produse calitatea materialelor de construstructii find una diverisicata. Alegerea unor material de constructive de calitate face ca durata de viata a acoperisului sa fie una de lunga durata.

Acoperisul poate fi :

Acoperis tersa : intalnit in special la blocuri sau cosntructii industriale

Izolatia acestuia se poate face cu carton bituminous sau  poliuree. ( cere oferta pentru izolatie cu poliuree)

Izolatie cu poliuree ( cere oferta )

Izolatie cu carton bituminos

Acoperis intr-o apa

Aperisul intr-o singura apa

Este cea mai simpla varanta de acoperis inclinat. Des intanit la casele cu aspect mediteranean. Incadrat in partile laterale de zone zidite – atic acoperis .

Desi este la prima vedere alegerea invelitorii pentru acoperisul intr-o singura apa este o banalitate, tinandu-se cont ca vizibilitatea acestuia este una foatre mica si nu influenteaza aspectul casei, nu este deloc asa. Mai inainte de toate constructia acoperisului trebuie sa fie una corecta. Respectarea pantei acoperisului este una foarte importanta. Daca panta acoperisului este una foaste scazuta sunt 5-6 grade inclinatie , alegerea sistemului de invelitoare devina una dificila.

Pe o panata de 5-6 grade inclinatie acoperis singurele variante fiind izolatia bituminoasa sau cu poliuree. Pe o panta cu inclinatie asa scazuta neputandu-se monta un sistem de invelitoare metalic si cu atat mai putin din tigla cereamica sau tigla de beton.

O panta a acoperisului ce depaseste 7-8 grade inclinatie acoperis se pot monta anumite sisteme de invelitoare cum ar fi tabla dublu faltuita. Fiind singura varianta solutie pentru invelitoare care sa ofere o garantie pe termen lung.

In exemplu alaturat :

Daca casei amprenta la sol are 12 m atunci pentru a obtine inclinatia minima de 7-8 grade este necesar ca partea cea mai inalta reprezentata de atic sa fie la minim 1.4 m inaltime.

Acoperis in doua ape :

Acoperisul in doua ape este cea mai des varianta de acoperis intalnita.Potrivita pentru casele cu format patrat sau dreptungiular. Formata din doua sarpante de obicei egale unite in zona cea mai inalta numita coama.  Si aici trebuie ca inclinatia sarpantei sa fie una peste 7-8 grade .

Acoperis in  doua ape si o lucarna.

Acoperisul in doua ape si o lucarna este des intanit la casele cu mansarda. Practic este o combinate de doua acoperisuri in doua ape ce se intersecteaza intra-o zona numita dolie. Dolia are un rol important, aceasta colectand apa de pe cele doua sarpante ce se intersecteaza.

Complexitatea acoperisului poate creste funtie de configuratia casei si nevoia zonelor auxiliate garaj sau terasa.

Acestea pot fi  in trei ape 

  • Intanite la constructiile care sunt cu format patrat . Este ocombinatie de sarpante care se intersecteaza in zona numita coama inclinata.
  • Acoperis in 4 ape

Preferat pentru constructiile cu fomat patrat . Acoperisul in patru ape aduce o mai mare siguranta pentru faptul ca zonele laterale sunt inchise de doua sarpante unite in zonele de coma inclinata .

Indiferent de foma acoperisului acesta trebuie sa indeplineaca conditiile de baza :

  • Sa acopere intreaga constructive
  • Sa aiba configuratia potrivita pentru arhitectura casei
  • Sa fie realizat din material de calitate
  • Functie de tipul de acoperis sa aiba invelitoare potrivita
Call Now ButtonSunati-Masuratori Gratuite !